تمدن ایران به عنوان سرزمین میانه دارای آورده های فراوانی از معماری در خود از روم و بیزانس تا چین و هند و حتی شمال آفریقاست و در عین استثنا بودن، معماری ایرانی برای همه فرهنگ ها متمایز و آشناست. در حقیقت یکی از دیپلماتیک ترین وجوه فرهنگی ما معماری ایرانی است و همه بازه های تمدنی به جز معماری مدرن از مواجهه با معماری ایرانی، وجه آشنایی در آن پیدا می کنند.
در دبی می توان در بلندای یک برج شیشه ای، غذای سنتی ژاپنی خورد و بعد سوار بر شورولت آمریکایی به تماشای مسابقه شترسواری رفت. در اصفهان چطور؟ اصفهان همه چیز را به وزن خودش درآورده و مخاطب خودش را می طلبد.
شواهد و اسناد متعددی درباره دست داشتن سرویس های اطلاعاتی امنیتی عربستان، امارات، آمریکا و اسرائیل با پخش تصاویر جعلی و بزرگنمایی برای تبدیل اعتراضات مردمی به آشوب و ناآرامی به خصوص از طریق رسانه های اجتماعی آشکار شده است. در انتخابات پارلمانی سال 2018 لبنان و عراق، این دولت ها تلاش کردند ضمن حمایت مالی از جریان های وابسته به خود، هزینه های زیادی نیز برای تخریب ائتلاف های پیروز که همسو با ایران هستند، انجام دهند.
رسانه های اجتماعی، فرصت احیای روابط تاریخی دو کشور و ارتقای روابط در ابعاد فرهنگی، تجاری را به همراه آورده است
در بعد اطلاع رسانی باید در داخل رسانه های ایران در مورد فرصت ها و مزیت های کم نظیر این کشور اطلاع رسانی شود. صاحبان کسب و کار ها در ایران چندان با ویژگی های این کشور و مزیت های بازار آن آشنا نیستند. با توجه به امنیت سرمایه و ثبات سیاسی، فرصت های فراوانی برای سرمایه گذاری در حوزه های صادرات محصولات کشاورزی، فناوری های نوین از قبیل نانو تکنولوژی، داروسازی، انفورماتیک و... در این کشور وجود دارد.
در استان های شمالی ایران اقلیت های قزاق وجود دارد. این کشور نیز دارای کنسولگری در استان گلستان است. منطقه مرکه در 120کیلومتری آلماتی نیز به ایران کوچک معروف است و مردمان آن شیعه با اصالت آذری و ایرانی هستند. خواهرخواندگی بین این مناطق می تواند نمادی از وحدت و پایه گذار احیای پیوندهای تاریخی بین دو ملت شود.
ضرورت دارد برای رونق بخشی در برگزاری به این عید الهی از سوی دست اندرکاران فرهنگی در داخل و نهادهای دیپلماسی عمومی ایران از قبیل وزارت خارجه، سازمان فرهنگ و ارتباطات، حج و زیارت، قرارگاه های فرهنگی، صداوسیما، میراث فرهنگی، وزارت علوم، کمیته امداد امام(ره)، آستان قدس رضوی، معاونت بین الملل حوزه های علمیه و جامعه المصطفی العالمیه... تصمیم سازی و اقدام مناسبی صورت بپذیرد.
همکاری و تولید محتوای هدفمند در فضای مجازی پیرامون ظرفیت های ایران به زبان روسی برای جمعیت 300میلیونی کشورهای مشترک المنافع با توجه به اشراف کامل شهروندان تاجیک به زبان فارسی و روسی می تواند زمینه ای برای همکاری در حوزه های مختلف اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و مذهبی شود.
در فضای رسانه های جمعی، رسانه های ترکیه در دهه اخیر کمتر نگاه منفی به ایران داشته اند. اما با این حال به رغم همجواری، تولید محتوای ویژه ای نیز در معرفی ایران ندارند. عمده اخباری که در حوزه عمومی منتشر می شود، سیاسی است. مردم عادی ترکیه نیز باوجود سفر سالانه هزاران ایرانی به ترکیه شناخت چندانی از ایران و ویژگی های فرهنگی مردم آن ندارند. البته در این زمینه ضعف از ما بوده است که نتوانسته ایم به ارائه قابلیت های خودمان و تقویت اشتراکات بپردازیم.
رخدادهای اخیر در منطقه و جهان باعث شده است برخلاف حداقل یک دهه قبل مواضع رسانه های گروهی در روسیه نیز رنگ و روی همگرایی بیشتری با ایران به خود بگیرد و افکار عمومی شهروندان روس نسبت به ایران ایجابی تر از گذشته شود.
رسانه های اجتماعی این فرصت را پدیده آورده اند که ایران از طریق تولید محتوا در این حوزه این کمبودهای ساختاری را جبران کند. استفاده از شبکه های بین المللی اجتماعی در چین محدود است. با این حال براساس سیاست های دولتی و البته کیفیت مناسب شبکه های بومی مردم این کشور نیز فعالیت در این شبکه ها را ترجیح می دهند. به طوری که حتی در مواردی که چین برخی نرم افزارها مانند واتس اپ و اینستاگرام را مسدود نکرده باز هم مردم چین از برنامه های جایگزین چینی استفاده می کنند.
بر اثر نبود سیاستگذاری صحیح و نبود یک برنامه مدون عملیاتی برای معرفی تاریخ و فرهنگ ایران در شبکه های اجتماعی، به دلیل محتوای موجود بسیاری از مخاطبان، نژادپرستی فارسی و ضدیت با دیگر فرهنگ ها را معادل ایران گرایی می بینند و عمده ویدئوهایی که در این شبکه ها در مورد تاریخ ایران و البته به صورت غیر حرفه ای منتشر می شود، از لحاظ علمی و تاریخی بی مبناست و برای مخاطبان به خصوص در سطح کشورهای منطقه اگر باعث واکنش منفی آنها نشود، خوشبینانه نیز جذابیتی ندارد.