الهیات آزادیبخش در آمریکای لاتین بهدلیل تمرکز بر نیازهای اجتماعی و فقر، به الگوی مناسبی در مسائل اجتماعی ـ اقتصادی تبدیل شده است و با پیوند دادن دین به فلسفه و علوم اجتماعی میتواند تعاملات مؤثری میان جریانهای دینی و فلسفی ایجاد کند. با توجه به تعریف آمریکای لاتین بهعنوان عمق راهبردی جمهوری اسلامی ایران، اهمیت تعامل و همکاری میان این دو منطقه بیشتر شده و دیپلماسی فرهنگی و دینی در قبال آن اهمیت ویژهای یافته است.
برند ملی - این مقاله به بررسی ظرفیتهای الهیات آزادیبخش برای استفاده در دیپلماسی دینی جمهوری اسلامی ایران در آمریکای لاتین میپردازد و پرسش اصلیاش این است که ظرفیتهای اندیشگانی الهیات آزادیبخش در جهت استفاده برای دیپلماسی دینی جمهوری اسلامی ایران در قبال آمریکای لاتین کدامند و چگونه عملی میشوند؟
تحلیل اندیشۀ الهیات آزادیبخش نشان میدهد دین اجتماعی بهعنوان دال مرکزی این الهیات، ابزار مؤثری برای دیپلماسی دینی ایران است. همچنین مضامینی چون بافتمحوری، تعهد معرفت دینی، کارکردگرایی، آزادی اجتماعی، اصالت پراکسیس و ظلمستیزی نیز قابل استفاده هستند. مفاهیم متناظر این مضامین در اندیشۀ اسلامی شامل اجتهاد، مقتضیات زمان، عدل، جهاد، کیفیت استخدام وسیله، اهمیت نافعیت در علم، آزادیخواهی، آزادی معنوی، جهاد اکبر، تعهد معرفت دینی و مخالفت با دینداری راکد، حکومت دینی، ولایتفقیه و مردمسالاری دینی معرفی شدند. استفاده از این ظرفیتها و مفاهیم از طریق راهبرد گفتوگو، بهعنوان یکی از اصول دیپلماسی دینی، میتواند به تعامل و همکاری مؤثر ایران و امریکای لاتین منجر شود و به تحقق اهداف دیپلماسی دینی ایران در این منطقه کمک کند.
مقاله را از اینجا مشاهده و دانلود کنید