مرکز پژوهشهای اتاق ایران با انتشار گزارش " گذرگاه زنگزور: پیامدهای آن بر موقعیت ژئواکونومیک ایران" به بررسی پیشینه تاریخی ایجاد این گذرگاه در سایه جنگهای ارمنستان و آذربایجان، نگاه تحلیلگران داخلی و خارجی در ایران به این گذرگاه و ژئوپلیتیک و ژئواکونومی آن با توجه به حجم مبادلات کشورهای پیرامونی میپردازد و در پایان نتیجهگیری و توصیههای سیاستگذاری ارائه می نماید. برخی از مهمترین نکات مطرح شده در این گزارش شامل موارد ذیل است.
ویتنام یکی از تجربههای بارز موفقیت توسعۀ اقتصادی از طریق گسترش تجارت و ادغام در زنجیرۀ ارزش جهانی به شمار میرود. این کشور طی چهار دهه موفق شده است تا از یک کشور فقیر و حاشیهای در تجارت جهانی، به کشوری با درآمد بالای متوسط جهانی تبدیل شود. در سال 2022، تولید ناخالص داخلی ویتنام بالغ بر 8 میلیارد دلار امریکا بوده و تجارت این کشور از سال 2012 به شکل پیوسته در وضعیت مازاد تجاری قرار داشته است.
بانک تازه تاسیس سرمایهگذاری زیرساخت آسیایی کانون کنش خود را کاهش شکاف زیرساختی در آسیا تعریف کرده است و در این راستا به لحاظ قواعد کنش کوشیده تا حداکثر هماهنگی را با سایر بانکهای چندجانبه بهویژه بانک جهانی و بانک توسعه آسیایی ایجاد نماید.
هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی روند شکلگیری بازارهای مشترک در پهنه جهانی، تبیین ساختار حکمرانی آنان و برگرفتن درسهایی برای تشکیل بازار مشترک اسلامی است. به دیگر سخن، موضوعات اقتصاد به معنای ریاضیاتی آن در کانون این پژوهش نیست. در این راستا تجربه تشکیل بازار مشترک در اروپا، آسیای شرقی، خاورمیانه، آمریکای جنوبی و آفریقا مورد بحث و بررسی قرار گرفته، روند تشکیل بازارها و اقدامات گام به گام کشورهای عضو بررسی شده و ساختار حکمرانی آنان تبیین گشته است. بی شک توجه به روند شکلگیری این بازارها، چالشهایی که کشورهای عضو در این روند با آن روبرو بودند و شیوههای حل و فصل چالشها و نیز ساختارهای حکمرانی طراحی شده میتواند آموزههای مهمی برای کشورهای اسلامی جهت تشکیل بازار مشترک در بر داشته باشد.
مرکز پژوهش های اتاق ایران گزارشی از سیاست تجاری مصر منتشر کرده است.
روند بازتوزیع منابع قدرت و ثروت در اقتصاد سیاسی بینالملل سرعت گرفته است. همچنین، تغییرات اقلیمی تأثیرات فزایندهای بر سیاستهای اقتصادی دولتها دارد. متأثر از این روندها، بازنویسی قواعد اقتصاد سیاسی بینالملل نیز بهطور فزایندهای در جریان است. چین و ایالات متحده در کانون روند بازتوزیع قدرت و بازنویسی قواعد در اقتصاد سیاسی بینالمللی قرار دارند. رقابت فزاینده و پیچیدهشونده این دو قدرت بر حوزههای مختلفی از اقتصاد جهانی تأثیرات فزایندهای دارد. یکی از مهمترین حوزههای رقابت این دو قدرت در بازطراحی زنجیرههای جهانی ارزش و بازنویسی قواعد این زنجیرهها بروز و ظهور یافته است. افزون بر این گذار به توسعه سبز و کم کربن نیز برای قدرت های تجاری اهمیت فزاینده ای می یابد.
نرخ ارز یکی از مؤلفه های مهم در اقتصاد ایران است که جهش های آن در مقاطع تاریخی مختلف، ضمن ایجاد تکانه های شدید در سایر متغیرهای اقتصادی، اغلب هزینه های گزافی برای فعالان بازار به بار آورده است. هدف از این گزارش، پرورش این ایده است که استفاده از ابزار مشتقه ارزی و روشهای نوین کنترل ریسک میتواند تا حد زیادی از وقوع اتفاقاتی مشابه با آنچه در مورد نکول تسهیلات گیرندگان ارزی در سنوات گذشته شاهد بودیم، جلوگیری نماید.
مرکز پژوهشهای اتاق ایران با انتشار گزارش " دیپلماسی اقتصادی اندونزی" به بررسی اهداف اقتصادی این کشور، جایگاه آن در تجارت جهانی و سهم ایران در تجارت خارجی اندونزی می پردازد و در پایان نتیجهگیری و توصیههای سیاستگذاری ارائه مینماید.
مرکز پژوهش های اتاق ایران با انتشار گزارش " مروری بر تجربه چند اتاق مشترک موفق و آموزه های آن برای ایران" به مطالعه تجربه چند اتاق مشترک بازر گانی در دنیا پرداخته و سپس ضمن مصاحبه با تعدادی از اتاق های مشترک بازرگانی در ایران، چالشها و موانع کارکردی این اتاقها در ایران را بررسی و در پایان توصیه سیاستی ارائه شده است.
ابتکار کمربند و راه یا آنچه به طور سنتی جاده ابریشم جدید خوانده میشود بیشک مهمترین و بلند پروازانهترین ابتکار همگرایانه در قرن بیست و یکم است. از همین رو از زمانی که در سال ۲۰۱۳ این ابتکار به تدریج اجرایی شد مناظرات فراوانی در مورد آن شکل گرفته است.
مرکز پژوهش های اتاق ایران گزارشی از دیپلماسی اقتصادی جمهوری تاجیکستان منتشر کرده است.
مرکز پژوهش های اتاق ایران گزارشی از سیاست تجاری امارات متحده عربی منتشر کرده است.