مرکز پژوهشهای اتاق ایران با انتشار گزارش " تدوین نقشه راه پیشبرد روابط اقتصادی ایران و عربستان سعودی " به بررسی پیشینه روابط میان ایران و عربستان سعودی و چشم انداز این روابط با توجه به تحولات اخیر می پردازد. برخی از مهمترین نکات مطرح شده در این گزارش شامل موارد ذیل است.
مرکز پژوهشهای اتاق ایران با انتشار گزارش " دلالتهای تحول در سیاستهای توسعه ای چین برای دیپلماسی اقتصادی" به بررسی سیاست های توسعه چین، نقش و جایگاه چین در نظام بین الملل، روابط این کشور با قدرتهای بزرگ و نقش ایران در دیپلماسی اقتصادی این کشور می پردازد.
عمان کشوری است که از دیرباز به موقعیت استراتژیک خود شناخته شده است، کشوری که خاورمیانه را با شبه قاره هند و آسیای جنوب شرقی مرتبط می کند. عمان با سابقه تجارت هزاران ساله، همواره یک بازیگر مهم در تجارت جهانی بوده است. در سالهای اخیر، این کشور برنامهای بلندپروازانه را برای تنوع بخشیدن به اقتصاد خود فراتر از تولید نفت و گاز و تبدیل شدن به قطبی برای تجارت و سرمایهگذاری منطقه آغاز کرده است.
مرکز پژوهشهای اتاق ایران با انتشار گزارش " عضویت ایران در بریکس " به بررسی شکل گیری، تحول و ساختار نهادی بریکس، چالش های همگرایی این نهاد در عمل و چشم انداز عضویت ایران در بریکس می پردازد. برخی از مهمترین نکات مطرح شده در این گزارش شامل موارد ذیل است.
کتاب «دیپلماسی اقتصادی و برندسازی ملی»، به قلم امیرحسین عربپور کارشناس اندیشکده دیپلماسی اقتصادی و با مقدمه دکتر محمدرضا دهشیری، رئیس دانشکده روابط بین الملل وزارت امور خارجه تدوین شده و در بهار ۱۴۰۳ به چاپ رسید.
ایالات متحده امریکا سومین کشور جهان به لحاظ مساحت و جمعیت و نخستین کشور جهان به لحاظ ارزش تولید ناخالص داخلی است. این وضعیت، در کنار جایگاه تاریخی این کشور به لحاظ رهبر اقتصاد لیبرال و پیشگام تجارت آزاد بینالمللی موجب شده است که سیاست تجاری این کشور حتی برای کشوری مانند ایران که روابط تجاری ناچیزی با آمریکا دارد نیز از اهمیت بالایی برخوردار باشد.
گزارش امنیتی شدن زنجیره های جهانی ارزش و چشم انداز تجارت جهانی (روند پژوهی اقتصاد سیاسی جهانی) توسط اتاق بازرگانی تهران تهیه شده است.
«وقتی در مورد رشد اقتصادی تأمل و فکر میکنیم، بسیار سخت است که در خصوص چیز دیگری فکر کنیم»؛ این جمله معروف رابرت لوکاس (1988) از صاحبنامان و بزرگان علم اقتصاد است. اهمیت رشد اقتصادی برای اقتصاددانان به حدی است که سایر مسائل اقتصادی در مرتبههای بعدی اهمیت قرار میگیرند چون بدون رشد اقتصادی درخصوص هیچ موضوع دیگری نمیتوان سیاستگذاری دقیق و مثمرثمری داشت.
مرکز پژوهشهای اتاق ایران با انتشار گزارش " دیپلماسی اقتصادی آفریقای جنوبی" به بررسی ساختار اقتصادی و تجاری آفریقای جنوبی، مهمترین اسناد و استراتژیهای کلان اقتصادی این کشور و روابط اقتصادی ایران و آفریقای جنوبی می پردازد.
مرکز پژوهشهای اتاق ایران با انتشار گزارش " سیاست تجاری بحرین" به بررسی ساختار اقتصادی و تجاری بحرین، مهمترین اسناد و استراتژیهای کلان اقتصادی این کشور و روابط اقتصادی ایران و بحرین می پردازد.
یکی از عناصر کلیدی در توسعه اقتصادی کشورها امور لجستیک پیشرفته است. لجستیک پشتیبان فعالیتهای تجاری-تولیدی بوده و شامل شبکهای از فعالیتها و خدمات است که جابجایی فیزیکی کالاها در داخل و خارج از مرزها را پشتیبانی میکند. فعالیت لجستیک ترکیبی از فعالیتهای حمل و نقل، انبارداری و اطلاعات است که اشتغال را جذب، تولید و مصرف را ارتقا میدهد. علاوه بر این، لجستیک مولفه اصلی هزینه سایر فعالیتها نیز به شمار میآید از آن جهت که بخش مهمی از هزینه نهادههای واسطه آنها را تشکیل میدهد. در همین راستا شناسایی اهمیت لجستیک و سهم آن در اقتصاد، همچنین بخشهای مرتبط با لجستیک، و مطالعه روند تغییرات آن، ضروری به نظر میرسد.
ظهور اولین زنجیرههای ارزش جهانی در اواخر قرن پانزدهم، نقطة عطفی در تجارت جهانی بود.