سرپرست پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی خراسان رضوی فقدان یک برنامه و راهبرد مشخص در صنعت گردشگری ایران را مورد انتقاد قرارداد و گفت: متأسفانه، ما شاهد تلاشهای پراکنده و فاقد انسجام در این حوزه هستیم. درحالیکه توسعه گردشگری نیازمند یک برنامه جامع و هدفمند است.
برند ملی - برنامه «برند ملی» رادیو گفتوگو با موضوع نقش گردشگری در برندسازی ملی ایران با دکتر جواد براتی، سرپرست پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی خراسان رضوی بهصورت تلفنی گفتگو کرد.
گردشگر؛ پیشنیاز شکلگیری تصویر
جواد براتی با تأکید بر اینکه حضور گردشگر، پیشنیاز اصلی شکلگیری هرگونه تصویری از یک مقصد گردشگری است، اظهار کرد: تا زمانی که گردشگر به یک کشور سفر نکند، نمیتوان انتظار داشت که تصویری مثبت یا منفی از آن کشور در ذهن او شکل بگیرد.
وی افزود: متأسفانه، سهم گردشگران ورودی به ایران بسیار پایین است و این امر، مانع از شکلگیری تصویری مطلوب از کشور در میان گردشگران بالقوه میشود.
الزام کیفیت خدمات در کنار ارزانی
سرپرست پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی خراسان رضوی به موضوع رقابت قیمتی در صنعت گردشگری اشاره کرد و گفت: رقابت قیمتی در صنعت گردشگری امری رایج است و بسیاری از کشورها تلاش میکنند تا با ارائه خدمات ارزانتر، گردشگران بیشتری را جذب کنند.
وی با بیان اینکه کاهش قیمت بهخودیخود ضد برند نیست، افزود: اما نکته مهم این است که این کاهش قیمت نباید به بهای کاهش کیفیت خدمات ارائه شده به گردشگران تمام شود. ارائه خدمات بیکیفیت، میتواند به ضد برند تبدیل شده و تصویری منفی از کشور ارائه دهد.
براتی دراینخصوص اضافه کرد: وقتی گردشگر سلامت به اینجا میآید در خدماتی که میگیرد به مشکلاتی بر میخورد، بعد شکایت میکند؛ اما شکایتش به جایی نمیرسد و با نارضایتی کشور را ترک میکند، بنابراین یک تصویر منفی برایش از کشور ایجاد میشود.
وی فقدان یک برنامه و راهبرد مشخص در صنعت گردشگری ایران را مورد انتقاد قرارداد و گفت: متأسفانه، ما شاهد تلاشهای پراکنده و فاقد انسجام در این حوزه هستیم. درحالیکه توسعه گردشگری نیازمند یک برنامه جامع و هدفمند است.
وی افزود: ما در برگزاری فم تورها که نقش مهمی در معرفی جاذبههای گردشگری کشور دارند، ضعف داریم و به نظر میرسد که نهادهای متولی، توجه کافی به این موضوع ندارند.
سرپرست پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی خراسان رضوی در مصاحبه تلفنی با رادیو گفتوگو با اشاره به انتخابهای غیرهدفمند در بازارهای هدف گردشگری ایران، خاطرنشان کرد: ما درحالیکه میتوانیم بازارهای بسیار خوبی در کشورهایی مانند هندوستان، اندونزی و برخی کشورهای آسیای میانه داشته باشیم، به سراغ کشورهایی رفتهایم که گردشگران آنها، باوجود سفر به ایران، هزینه چندانی در کشور نمیکنند.
تصویر مثبت ایران در شبکههای اجتماعی آزاد
وی به نتایج یک پژوهش انجام شده در پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی خراسان رضوی اشاره کرد و گفت: ما بازخورد گردشگران خارجی در شبکههای اجتماعی مختلف را مورد بررسی قرار دادیم. نتایج نشان داد که در شبکههای اجتماعی آزاد، مانند اینستاگرام، بیش از ۹۰ درصد گردشگران، بازخورد مثبتی از سفر به ایران داشتهاند.
براتی افزود: این در حالی است که در شبکههایی که بهنوعی تحت کنترل نهادهای خاص هستند، این میزان به زیر ۵۰ درصد میرسد. این نشان میدهد که اگر ما ارتباط واقعی با گردشگران داشته باشیم، میتوانیم تصویر مثبتی از ایران در ذهن آنها ایجاد کنیم.
وی بر ضرورت برنامهریزی، هدفمند رفتن، انتخاب درست بازارهای هدف، ایجاد زیرساختهای مناسب و ارائه خدمات باکیفیت به گردشگران تأکید کرد و گفت: با رعایت این الزامات، میتوانیم بهتدریج، تصویر مثبتی از گردشگری ایران در جهان ایجاد کنیم.
ویدئوی کامل این برنامه را از اینجا مشاهده کنید