کارشناس حوزه تحلیل گفتمان انتقادی و رتوریک با اشاره به کلیشههای شکلگرفته در سینمای ایران، گفت: متأسفانه برخی فیلمها بهجای اینکه تصویر مثبتی از ایران ایجاد کنند، بهصورت متناقض تصویری منفی از کشور ارائه میدهند. در این فیلمها، ایران نه جایی برای ماندن، بلکه جایی برای رفتن معرفی میشود.
برند ملی - برنامه «برند ملی» رادیو گفتوگو با موضوع بررسی تصویر ایران در سینمای ایران با تینا چهارسوقی امین دکترای زبانشناسی و کارشناس حوزه تحلیل گفتمان انتقادی و رتوریک بهصورت تلفنی گفتگو کرد.
تینا چهارسوقی امین با تأکید بر اینکه سینما باید نماینده عرصه عمومی جامعه باشد، گفت: سینما باید عرصه عمومی را بهدرستی نمایندگی کند و آن را بازبشناسد.
وی افزود: سینما از طریق بازتولید مفاهیم، هم از مفاهیم داخل حوزه عمومی تغذیه میکند و هم به آنها جهت و شکل میدهد.
این کارشناس حوزه تحلیل گفتمان انتقادی و رتوریک با انتقاد از محتوای برخی فیلمهای ایرانی، اظهار کرد: اگر سینما مفاهیم دون ارزش، متزلزل و مبتذل را بازتولید کند، چهرهای نادرست از جامعه ارائه خواهد داد.
وی با اشاره به کلیشههای شکلگرفته در سینمای ایران، گفت: متأسفانه برخی فیلمها بهجای اینکه تصویر مثبتی از ایران ایجاد کنند، بهصورت متناقض تصویری منفی از کشور ارائه میدهند. در این فیلمها، ایران نه جایی برای ماندن، بلکه جایی برای رفتن معرفی میشود.
چهارسوقی امین به فقدان راهحل در فیلمهای ایرانی اشاره کرد و گفت: سینما باید مسئلهیابی و مسئلهکاوی کند و در کنار آن، راهحل ارائه دهد. اما در بسیاری از فیلمها، مشکلات و معضلات مطرح میشوند، باز میشوند و به همان شکل رها میشوند.
وی از قهرمان پردازیهای معیوب در سینمای ایران انتقاد کرد و افزود: قهرمانهایی که در این فیلمها میبینیم، در خدمت سیستم و ساختار هستند، نشانه درستی ندارند، با ذائقه مخاطب امروز سازگار نیستند و حتی گاهی به ضد خود تبدیل میشوند.
این کارشناس حوزه تحلیل گفتمان انتقادی و رتوریک در مصاحبه تلفنی با رادیو گفتوگو با تأکید بر اینکه سینمای ایران از ریل حاکمیت پیروی میکند، پیشنهاد داد که فیلمسازان مستقل، با نگاهی نقادانه و با ارائه راهکارهای عملی، به بهبود تصویر ایران در سینما کمک کنند.
وی خواستار توجه بیشتر به حوزههای مغفول مانده؛ مانند فرهنگ، موسیقی و مسائل اجتماعی شد و بیان کرد: سینمای ایران باید بتواند ۲۰ محصول مناسب در پنج رسته مختلف تولید کند که از فیلمنامههای اصالت دار و استخوانداری برخوردار باشند.
چهارسوقی امین اظهار کرد: سینمای ایران، بهویژه فیلمهای بهاصطلاح ارزشی، در انعکاس واقعیتهای جامعه و ارائه تصویری مثبت از ایران ناکام بوده و نیازمند بازنگری جدی در رویکردها و محتوا است.
ویدئوی کامل این برنامه را از اینجا مشاهده کنید